Никоя лавина не знае колко си опитен

За Българска Лавинна Асоциация

С нарастващото практикуване на зимен туризъм и извънпистово каране на ски и сноуборд в България, през последните години зачестяват и лавинните инциденти.

В отсъствието на държавна служба с мандат за наблюдение на снежната покривка и лавинната опасност, основахме Българска Лавинна Асоциация – неправителствена организация в обществена полза, чиято цел е създаването на работеща служба по лавинна безопасност в България.

 

Лавини България (Avalanche Bulgaria) е проект на Българска Лавинна Асоциация: платформа, чиято цел е да информира населението и по-специално тези, които практикуват зимен туризъм за лавинната обстановка.

 

МИСИЯ

Мисията на Българска Лавинна Асоциация е да спомага за по-безопасен зимен туризъм чрез информиране за условията в планините в България и обучение по лавинна безопасност за любители и професионалисти на световно ниво.

 

ДЪЛГОСРОЧНА ЦЕЛ

Етаблирането на национална лавинна служба и публикуването на ежедневен лавинен бюлетин за най-посещаваните планински курорти и райони в България.

 

КАКВО СМЕ ПОСТИГНАЛИ ДО МОМЕНТА

2019
Сертифициране към Канадската Лавинна Асоциация
През декември 2019 г. двама от инициаторите на проекта, успешно се сертифицират към Канадската Лавинна Асоциация (CAA). Освен, че стават първите българи с професионална квалификация за лавинни специалисти, те получават и широката подкрепата на канадската индустрия за начинанието в България.
2020 
avalanche.bg

Стартирахме www.avalanche.bg – безплатна информационна платформа, която включва:

  • Архивни метеоданни за времето от метеостанции в различни ски зони и хижи – ключова информация за преценка на лавинна опасност при липсата на лавинен бюлетин.
  • Анализи на лавинните условия: редовни анализи за обстановката в планините от професионалисти в областта на зимното планинарство.
  • Планинска информационна мрежа (ПИМ): онлайн инструмент за споделяне на информация за условия в планините, чиято цел е да се осигури по-голямо географско покритие и по-актуална локална информация на базата на споделени ресурси
Първи полигон за наблюдения
Със съдействието на ски зоната в Банско инсталирахме първата полощадка за наблюдение на снежната покривка.
Пилотен лавинен бюлетин
Всеки петък сутрин нашият екип публикуваше лавинен бюлетин на база на наблюденията от предходните дни и прогнозата за времето за предстоящия уикенд.
Пилотен лавинен бюлетин
През това време нашият екип получи кредит на доверие и бе ангажиран за лавинната безопасност при провеждането на квалификационен кръг от световната купа по фрирайд FWQ, който за съжаление бе отменен поради световната пандемия COVID-19.
Партньорство с БЧК и ПСС
Подписахме ключово партньорство за съвместна работа с Планинска Спасителна Служба към Българския Червен Кръст. 
Партньорство с Национален Парк Пирин
Получихме признанието за значимостта на нашата дейност от Министерство на околната среда и водите и попписахме ключово партньорство за съвместна работа с Дирекция Национален Парк Пирин.
 
Партньорство с RECCO

Получихме подкрепата на RECCO с един от първите детектори в България. 

 

Подкрепи Българска Лавинна Асоциация!

Всяка година с настъпване на зимата и първите снегове, хиляди любители на планинския туризъм навлизат в лавиноопасен терен, в повечето случаи без дори да подозират за опасностите. Сега, във време на световна пандемия, броят на хора, които избират да прекарат времето си в планината на спокойствие и в социална дистанция, се очаква сериозно да се увеличи. Необходимостта от актуална и точна информация за снежните условия в планините е по-належаща от всякога.

Ако искаш да подпомогнеш каузата ни, свържи се с нас директно на contact@avalanche.bg.

Кои сме ние

С подкрепата на

Снимки

Снимките на сайта са дело на Виктор Троянов 

Лого

Дизайнът на логото ни е дело на Big Logowski

 

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини