Банско 21.01.2024

Валежът е бил без значителен вятър. Започна по-мокър и влажен, но после стана сух със падането на температурите. Перфектна суха, пръхкава пудра за каране се получи финално за неделния ден – не прекалено много, не прекалено малко, но бързо се изрови край курорта. 35 см наваля според Avalanche Bulgaria на Платото, може и повече да е горе. Клекът край пистите вече е караем, но далеч от напълно покрит.

През деня неделята (21.01) се появи вятър с източна компонента, който от нивото на кръста над горна станция (около 2550) навяваше значително количестово сняг към западниите склонове. Продължи цял ден – всички по-високи върхове над 2600 в района имаха “снежна шапка” и “пушеха”. Под тази височина не се наблюдаваше значителен пренос на сняг. Може на отделни места по високите части на склоновете със западно изложени да са се образували снежни дъски!

Лавини – наблюдават се много малки изтичания на новия пръхкав сняг на отделни места, като СИ склон на Тодорка, склона под Кутело към Малък Казан. На СИ на Тодорка имаше и останки от по-големи лавини, но бяха стари и не от този валеж, евентуално от топлите дни преди това. Видя ми се да има и останка от по-стара лавина по източния склон на Хвойнати, точно към хижа Вихрен.

 

 

 

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини