Актуални условия над ски-зоната в Банско след бурята

Бурята в сряда донесе умерено количество нов сняг в преходния и в алпийския пояс (25-35 см). Общата снежна покривка нарасна на 65 см на 2200 м н.в.

Снежна покривка

На местата, където наблюдавахме повърхностния скреж (surface hoar), новият сняг от бурята е уплътнил простраснтвото между големите кристални пера и този слой се е смачкал като нямаме данни да представлява опасност вече. Това, разбира се, важи само за местата, където са направени наблюденията и тази информация не е достатъчна да се генерализира, че проблемът не съществува на други изложения и надморски височини.

В по-високите части (2300-2500м) новият сняг е напрвил сравнително добра спойка с ледената кора отдолу най-вече заради високата влажност, с която навлезе бурята, както и с повишаването на температурите през следащите 2 дни и освобождаването на вода в снежната покривка.

Лавинна активност

През последните 2 дни се наблюдават 2 по-сриозни лавини от пресния сняг (storm slab). Едната е на северния склон на Тодорка, непосредствено под билото, където с нахлуване на бурята от юг е имало пренос на сняг и съответно по-голямото натоварване е предизвикало отцепване на снежната дъска върху заледената повърхност отдолу. Лавината е изминала целия си път и е спряла на равно, а размерът й е 2, което е достатъчно да зарови, нарани или убие човек.

Другата лавина се наблюдава на северния склон на Муратов и е със сходни параметри.

Отделно се наблюдават редица малки изтичания от сух сняг на стръмни склонове в алпийския пояс на С и И изложения.

Повече информация за видовете лавини и техните размери, могат да се намерят на сайта ни тук.

За района на Банско можете да следите актуалните данни от полигона с коментари в таба “Данни от полигон” тук. Актуалните лавинни наблюдения – в таба “Лавинна активност”  на същата страница.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини