Планинска метеопрогноза – 30/12/2022-3/1/2023

Топлото време продължава до около 3-ти Януари. До тогава не се очакват валежи и температурите в планините ще са високи, с максимални стойности на 2000м над нулата, а в неделя и понеделник ще достигат до +8*С.
В събота вятъра в планините ще бъде от запад-северозапад 2-5м/с, с незначителна облачност в северната част на страната и почти ясно в планините на юг от Стара Планина.
През новогодишната нощ ще бъде предимно ясно над Рила, Витоша и Пирин, облачността ще е разкъсана над Стара Планина и източните Родопи. Температурата на 2000м се очаква около +1*С.
През първият ден от новата година, в планините ще е почти тихо със скорост на вятъра около 0-3м/с. Над 2700м, вятъра ще се ориентира от СИ/ 4-7м/с. Облачност и валежи не се очакват.
През последният почивен ден времето остава без съществена промяна, освен че още ще се затопля и максималната температура на 2000м ще бъде около +7*С. Височината на нулевата изотерма се качва до 3400м нмв.
Валежи от сняг в планините над 1200-1400м нмв, се очаква на 4-ти, с най-голямо количество над централна Стара планина, Рила и Родопите, около 10см нова снежна покривка. След захлаждането на 4-ти, започва отново постепенно затопляне и до края на следващата седмица не се очакват повече валежи.

Поглед към дългосрочната прогноза: До 5-10 Февруари валежите се очакват да са под средните за периода и да е по топло средно с 1-3 градуса, освен последната седмица на Януари ,когато са възможни валежи и се очакват по-ниски температури.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини