Района на Банско след голямата буря

Анализ 1 ден след огромната буря, доставила близо метър сняг в района, на южен склон – от 01.03, в 16 часа.

Подробности на https://snowpilot.org/node/41077.

Склоновете с южно изложение са стабилизирани. Има огромно количество сняг в планината – 350 см на мястото на профила.

Новия сняг на мястото на профила е малко по-малко от средното – около 70 см. Лежи върху много твър слой лед, около 40 см. Той е много труден за копаене с лопатата и дори сондата се запъва малко. Този слой вероятно “защитава” снега надолу и го прави по-трудно скиор да повлияе на по-долните слоеве.

Връзката между новия сняг и този леден слой на локацията на профила е добра. Не се наблюдава хлъзгане по време на компресионния тест. На 26 удар се е слегнал половината нов сняг и се появява вертикална пукнатина в долната половина, която постепенно разраства и до CT30 има две отделни блокчета, които обаче не успяват да се хлъзнат на този наклон (около 32 градуса) по ледения слой отдолу.

Наблюдават се спонтанни лавини, главно на северни и източни изложения. Лавините са изтичания на пърхав сняг по време на снеговалеж и изглеждат сравнително плитки. Не изглежда да са се хлъзнали по ледения слой отодлу. Най-голямата е на северната страна на Тодорка, но е вероятно от 27 или 28 февруари, по време на снеговалежа, и сега не си личи много заради снега навалял отгоре. Има и няколко малки изтичания в улеите на Чашата.

 

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини