Планинска метеопрогноза – 25-27/2/2022

В петък ще продължи да се затопля в планините с покачване на нулевата изотерма до 1500-1700 м нмв. Вятъра и температурата на 2000м съответно ще бъдат: СЗ/ 5-8м/с и около -2 до -1*С. Ще бъде предимно слънчево и без валежи.
 
В събота ще започне захлаждане, свързано със средиземноморски циклон, минаващ южно от страната. От сутринта ще се заоблачава и вятъра временно ще отслабва и около обяд ще се преориентира от И-СИ / 3-6м/с на височина под 2100м. Във високите части вятъра ще бъде от Ю-ЮИ / 6-9м/с. На обяд, първоначално по западната граница на страната, а по-късно и над планините в централна България, ще започне да вали слаб сняг. Не се очакват значителни валежи. Привечер, вятъра ще се преориентира и в ниските части от ЮИ-И и ще се усили до над 10-14м/с.
 
Валежите ще продължат и през нощта срещу неделя. Най-интензивни се очакват по северните склонове на западна Стара Планина. Вятъра ще бъде от изток 14-18м/с. ЗНачително ще застудее, като температурите на 2000м около обяд ще бъдат в интервала -9 до -7*С. След обяд, валежната област ще обхване и Родопите, където ще има по-интензивни валежи от сняг. След 16-18ч, валежите от сняг ще обхванат почти цялата част на ЮЗ България. Валежите ще са интензивни през цялата нощ, като за София се очаква около 5см снежна покривка. Във високите части на западните Рдопи, до понеделник включително ще има нови 30-40cm, както и в източната част на Рила. За останалите части на Рила и Пирин се очакват около 15-25см. Над Стара Планина ще вали сняг през целият ден в понеделник, като ще се измества на изток. Очакваната нова снежна покривка за Високите части на планината е около 20-25см.
И в понеделник в планините ще остане ветровите със североизточни ветрове около 12-18м/с на 2000м.
 
Вторник все още ще превалява сняг в СИ България, но валежите ще намаляват.
 
Цялата следваща седмица ще остане студено в планините, като в петък се очаква още една валежна обстановка да премине през страната.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини