Банско, 18.12.2021

Още се опитвам да осмисля количеството и качеството на снега, който затрупа родните ни планини през този Декември.

 

Днес, 18.12.2021, цял ден карахме в района на Банско и натрупах следните наблюдения:

Изключително дълбок сняг за началото на сезона – над 120 сантиметра на места;

Никакви белези на спонтанни лавини (макар, че през повечето време високата част на курорта – над лифт Бъндерица 1, беше запушена от облачност с неясна видимост);

Хомогенен сняг, който не изтича дори и на сериозни наклони над 40 градуса при силно натоварване. 

Изглежда основата е добра споена от дъждовете, които предхождаха снеговалежите през миналата седмица, като по повърхността снегът е сух, с ниска температура и постепенно става по-компактен в дълбочина без рязка граница.

Разбира се, без снежен профил и тест тези наблюдения са недостатъчни, но в рамките на деня не се наблюдаваше активност на нестабилен сняг във и извън зоната на курорт Банско.

Карахме предимно в района на Чашата и Бъндеришките склонове, известни с името “Ц.ц.те”, като липсваха изтичания тип “слъф”, дори и на по-сериозните наклони. Единственото изтичане, което наблюдавахме беше в горите в скироско ляво от Чашата, под скалните прагове, в ниската им част, като беше предизвикан от натоварване при завой с натоварване  и самото изтичане беше с малък размер и продължителност на склон с голям наклон, ориентиран в източна посока.

 С напредването на деня се увеличи, както ниската облачност, така и вятърът с компонента С-СИ, но не си личеше активен пренос на сняг по западните склонове. Разбира се, вероятно това ще се промени със засилване на вятъра и може да доведе до нестабилност на повърхностния снежен слой.

Не бива да се предоверява на дълбочината на снега, понеже има изложения с по-плитък сняг (З-ЮЗ), в които се усещаха удари под борда на плитко заровени в снега дървета.

Надяваме се климатичният модел и честите снеговалежи да се запазят устойчиви през продължението на зимния сезон и обещанията за “перфектната зима” да се сбъднат.

Peace ✌️ 

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини