Безбог 16.12.2021

Втори ден след края на снеговалежите, първо излизане към вр. Безбог. Новият сняг е много, покрил е изцяло всичкия клек по склоновете на Безбог, по Безбожка тумба, а и по всички видими от вр. Безбог върхове и долини. Снеговалежът е бил при почти отсъстващ вятър, видими следи от снегонавявания има само по най-горните части на билата на вр. Безбог, Ушиците, Голяма Стража, Полежан… по оста СИ-ЮЗ. Никакви следи от лавинна активност – никакви спонтанни лавини, свличания на снежни маси и тн.  Снежната ситуация в района напомня повече за март месец, отколкото за средата на декември.
Публикувам снежен профил, изкопан на 100 м под върха на СИ склон ( над клековете в скиорско ляво). Обща снежна покривка – 280 см, нов сняг – 140 см. Снегът в снежния профил не е резултат от пренос на сняг през билото , няма следи от навевки по снежната повърхност в зоната, в която е изкопан профила… Бурята на столетието?
В допълнение – снежната покривка в горите под междинна станция на лифта е над метър, с твърда и здрава основа, в резултат от дъжда, който валя под междинна станция на 11.12.2021 върху старата снежна покривка.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини