Сезон 21/22

С преминаващия в момента през страната циклон, ще си позволим и ние да преминем през предстоящия зимен сезон и в един по-дълъг пост да споделим какво да очаквате от дейността ни и върху какво работим.

Най-напред, обаче, бихме искали да предупредим, че сериозните снеговалежи от последните 24 часа, придружавани от силен вятър от ЮЮЗ са образували навявки и снежни дъски. Препоръчително е да се избягват места с по-сериозни акумулации, особено на стръмни ССИ склонове по откритите части на планините, където има вероятност за откъсване на лавини, причинени от човешко натоварване.

Освен от лавини както обикновено в началото на всеки сезон, рискът от травми е по-голям, предвид плитката основа и наличието на камъни, корени, клек и др.

Накратко ще си позволим да цитираме нашите приятели от БАССЕС: Бъдете внимателни, нищо че зимата “още не е дошла”.

А сега по същество за дейността на Българска Лавинна Асоциация през идния сезон.

1️⃣ Дейност по лавинна безопасност:

Сигурни сме, че няма нужда от казване, но организирането на редовен лавинен бюлетин за конкретен район е много отговроно и опасно начинание. Миналият сезон, изцяло на мускули и на довброволни начала, успяхме да демонстрираме, че и у нас може да се случват нещата както трябва в тази посока. Още веднъж благодарим на всички, които ни подкрепиха тогава и продължават да го правят.

Сигурни сме, че и това няма нужда от казване, но за съжаление тази дейност е и едно много скъпо начинание. Не случайно в страните с лавинен бюлетин се разчита преди всичко на финансовата подкрепа на държавата и дарения от частния сектор. Въпреки всички усилия, за предстоящия сезон 21/22 не успяхме да подсигурим средствата, необходими, за обезпечаването и обучението на редовни наблюдатели на терен и да стартираме с постоянен лавинен бюлетин за района над Банско. Това за нашата дейност може и да е крачка назад, но съвсем не означава, че сме се отказали:

👉 От екипа на БЛА ще се стараем през сезон 21/22 да има информация за лавинната обстановка особено за критични дни и събития.

👉 Започнахме изграждането на полигони за събиране на данни за снежната покривка за районите на Банско, Картала и Витоша. Тези данни ще бъдат публично споделяни на www.avalanche.bg, така че всеки да може да ги използва и в комбинация с наблюденията в ПИМ и Опасномера (https://avalanche.bg/homepage/опасномер/) да оценява сам лавинната опасност преди да излезе в планината.

⛷ По този повод приканваме всички да използват активно Планинската Информационна Мрежа (ПИМ) и да качват своите наблюдения и впечатления от зимната планина на https://avalanche.bg/homepage/mountain-reports-bg/. Това ще бъде основният ни туул за обмен на информация за условията през идния сезон, така че не го жалете – експлоатирайте го на максимум и ще бъдете полезни на много хора. В крайна сметка всички знаем, че „сговорна дружина, планина повдига“.

2️⃣ Оперативна дейност на сдружението:

Нашите двама сертифицирани лавинни прогностици, Роси и Сашо, са в очакване на най-младия член на Българска Лавинна Асоциация. За дейността на сдружението това щастливо събитие, обаче, означава, че те ще имат по-малко време да са в планината. С излизането на Роси в майчинство, управлението на асоциацията за този сезон се поема от заместник председателя на сдружението, Краси Стоянов, с покрепата, разбира се, на останалите членове на управителния съвет. По отношение на оперативната дейност и предвид намаления състав към момента, през идния сезон БЛА ще функционира предимно в подготвителен режим с фокус върху следните 3 приоритета:

👉 набиране на средства и държавна подкрепа за изграждането на професионални лавинни служби в основните ни планински райони;

👉 изготвянето на обучителна програма за професионално израстване в областта на лавинната безопасност по северноамериканския модел и в партньорство със международните ни партньори. Тази програма ще има за цел да бъде от полза за и в подкрепа на всички професионално-заети хора в планинарските ни среди;

👉 ще дефинира критерии за членство в БЛА и ползи за различните групи поддръжници, като целта е през 2022 г. сдружението да започне постепенно да се „отворя“ към тези, които се асоциират с нашата мисия. За всички, които стигнаха с четенето дотук, пожелаваме един прекрасен, успешен и преди всичко безавариен сезон!

⛷

#staysafe

#avalanchebulgaria

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини