Голям Резен, Витоша 16.04

При спускане на 2-ри улей на Резена (Бадилето) около 10:00 часа се наблюдаваха отцепвания на отделни джобове на най-горния слой сняг при натоварване от каране. Дебелината на дъските стигаше до 10-15см. Въпреки че нямаше голяма пропагация (3 до 7 метра), две такива отцепвания успяха да съберат не малък слъф, който лесно може да завлече човек. (на снимката се вижда първата дъска) 
Снегът е доста променлив, от твърдо, мека кора и някои запазени места с пудра. Количеството сняг в горната част на улеите е впечатляващо. Нормалният терен на Бадилето, който по принцип е доста разупчен от скалички, издатини и т.н. (които могат да бъдат стабилизиращ фактор)  в момента е чисто снежно поле. Трети улей и Булеварда почти са се слели в определени участъци и като цяло терена и в двата изглеждаше с потенциал, ако има нестабилност, да събере по-голяма площ като дъска.
В заключение, хубаво е да се има предвид, че има изолирани джобове, които могат да се активират от спусъци (карач), които могат да създадат опасност от завличане през различни теренни форми, прагове, скали и т.н.  Не изключвам възможност да има по-широко простираща се нестабилност на определени по-отворени и хомогенни склонове с И и С изложение.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини