Планинска метеопрогноза – 02-05/4/2021

Не е априлска шега, очакват се сериозни снеговалежи следващите дни. В неделя през страната ще премине средиземноморски циклон, като още от петък ще започва заоблачаване и валежи.

Петък:
В петък започва понижение на налягането и на много места ще има конвективни превалявания. Вятърът в планините ще се усилва от запад и на 2000 м ще бъде със скорост до 10-14 м/с. След обяд, предимно в Рила и Стара Планина ще има краткотрайни, но интензивни валежи. Нулевата изотерма ще е на около 2400 м и сняг се очаква да вали само във високите части – над 2100-2300 м нмв. След 16 ч, валежи се очакват да обхванат Пирин и Родопите.

Събота:
В събота налягането ще продължи да не понижава и въздушната маса ще остане нестабилна и влажна. Вятърът  ще се преориентира от ЮЗ, но ще остане силен, със скорост на 2000 м до 10-13 м/с. Най-интензивни валежи се очакват след 14-16 ч, като количествата ще са значителни. Със засилване на валежите ще застудява и вечерта в събота височината на нулевата изотерма ще се спусне до около 1400-1500 м нмв. Със захлаждането, валежите ще спират за кратко.

Неделя:
В неделя сутринта ще започнат нови валежи от сняг, вече над 700-900 м нмв. Вятърът ще се преориентира от север-североизток – 4-6 м/с, а над 2700 м от ЮЗ / 15-20 м/с. Снеговалежите ще са значителни и ще продължат през целият ден в планините. Очакваната нова снежна покривка за по- високите части на София ще е около 3-6 см, а в планините от събота до неделя ще навали около 20-30 см нов сняг. Най-значителна нова снежна покривка ще има в Рила, Витоша, Осогово и западна Стара планина – до 40-50 см.

Следващата седмица:
В понеделник ще остане облачно, с незначителни валежи в планините, вятърът ще се преориентира от ЮЗ. Ако северния вятър надделее, има малка вероятност валежната обстановка да продължи и в понеделник. До края на следващата седмица не се очакват валежи .

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини