Планинска метеопрогноза – 26-28/2/2021

Прогноза 26-28/2/2021

Петък

В петък ще остане топло и ще бъде почти безветрено. Температурите на 2000м ще достигат +7*С. В планините ще е без облаци и с вятър до около 2-4м/с от югозапад. Не се очакват валежи.

Събота

Ще започне промяна на синоптичната обстановка и понижение на налягането. Вятърът от северозапад ще се усилва значително и ще се понижават температурите. Височината на нулевата изотерма ще се понижава до 2000-2200м нмв. Следобед вятърът ще бъде от северозапад със скорост 10-12 м/с над 1500м. Ще започне заоблачаване от северозапад, след 13ч и в късният следобед са възможни слаби валежи над Рила и планините по западната граница на страната. Сняг ще вали над 1600-1900м нмв, като не се очакват значителни количества и нова снежна покривка. Вечерта вятърът ще остане силен и ще се преориентира от североизток.

Неделя

В неделя ще продължи захлаждането и ще има слаби валежи от сняг над Пирин, Рила и родопите. Вятърът около обяд ще отслабва до 5-7м/с от север и нулевата изотерма ще бъде на около 1000-1200м нмв. Следобед, количеството облачност ще намалява и валежите ще се изместват към Турция. Вятърът ще остане силен само в Дунавската равнина, където ще бъде около 7-9 м/с от северозапад.

Следващата седмица

През следващата седмица, до сряда, температурите ще останат отрицателни над 1500м нмв. Валежи от сняг в планините, ще има и в понеделник и вторник, но ще са незначителни. Преобладаващите ветрове ще са от северозапад до сряда, после от югозапад и запад.

Вероятност за валежи има и в края на следващата седмица.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини