Снежен профил в м-ст Къркъма

Няколкото циклъла от затопляне и замръзване в последния 1 месец са спомогнали за образуването на много дебела и много твърда ледена кора. Целта на профила ни беше да изследваме структурата й, както и снежната покривка отгоре върху нея.

Развитието на кристалите под нея оставихме за друг профил.

Самата ледена кора в този профил беше между 70-85 см със много плътна ледена структура (едвам пробиваема) без ясно различими слоеве с фасети.

Върху нея имаше изразени 2 слоя (вероятно комбинация от нов и навят сняг) с различна плътност и структура на кристалите. Интерфейсът на долния слой с ледената кора е започнал да фасетира, което се показа и от резултатите от тестовете.

Проведохме 2 компресионни теста, които показаха еднакви резултати и наличие на 2 снежни дъски с гладко отцепване. Горната е с по-висока плътност от долната.

Въпреки че през деня не се наблюдава лавинна активност нито на подобни изложения, нито на други, с предстоящото сериозно затопляне е възможно на стръмни места с подобно изложение по-малко плътният долен слой да поддаде под тежестта на горния слой и да предизвика отцепване.

Положителното в случая на затоплянето е, че има голяма вероятност температурите и освобождаване на вода да закръгли кристалите на втората дъска, която към момента е започнала да фасетира.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини