Планинска метеопрогноза – 29-31/1/2021

Почивните дни времето ще се определя от два циклона, първият се формира над Адриатическо море и в събота сутринта ще премине през страната със значителни валежи, каквито обикновено носят средиземноморските циклони по това време на годината, а вторият ще премине през страната в неделя вечерта.

В петък ще бъде облачно с незначителни валежи в планините. Малко повече ще превали над западна Стара Планина, където се очаква около 2-4 см нова снежна покривка. След обяд облачността ще се разкъсва и над Пирин ще бъде предимно слънчево. Вятърът до 2000-2300 м ще бъде от ЮЗ, около 6-10 м/с, като над 2500 м ще се усилва значително до 14-1 8м/с. След обяд скоростта на вятъра ще намалява. Под влияние на югозападния пренос, височината на нулевата изотерма ще се покачва през деня, до около 2000 м нмв след 16 часа. Късно през нощта ще започне бързо вплътняване на облачността и валежи от запад.

В събота от сутринта ще има значителни валежи в Пирин, Рила и Витоша, като над Родопите ще започнат малко по късно и в началото ще са предимно от дъжд. В ранните часове на деня, в долините и котловините ще има условия за обледяващ дъжд , тъй като във височина ще има област с положителни температури. Около 6-8 ч, вятърът ще се преориентира от северозапад 5-7 м/с и сняг ще вали над 500 м нмв. В ниските части се очаква около 4-8 см нова снежна покривка, а над 1800 м, в Пирин и Рила, около 10-15 см. Валежите около обяд ще спират, облачността ще намалява до незначителна, а привечер вятърът ще отслабва и отново ще се преориентира от ЮЗ.

В неделя във високите части на планините ЮЗ вятър ще се усилва до 14-20 м/с и започва ново затопляне с покачване на нулевата изотерма до около 2500 м в обедните часове. Сутринта в ниските части и долините температурите ще са отрицателни, а около 1200-1500 м нмв, температурите ще достигат + 3 до +5ºС. Ще се заоблачава със значителна висока облачност, като след обяд ще има и значителна средна облачност. След 13-15 ч ще започнат слаби валежи от дъжд, а от сняг само над 1900-2100 м. Значителни валежи ще има през нощта срещу понеделник, но предимно от дъжд и само над 1800-2000 м от сняг.

Вторник също ще има валежи, но ще са слаби и след това до края на следващата седмица не се очакват нови валежи. Ще започне значително, постепенно затопляне с трайно положителни температури в ниските части на планините и следващият петък максималните температури на 1500 м се очакват около 8-12ºС.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини