Условията над Банско след дъждовния цикъл

Последните 24 часа

Силният вятър от запад е направил (и ще продължава тази нощ и утре преди обяд) куп поразии на И – С – СИ склонове, в това число сериозно навявки в Чашата, северна Тодорка (и най-вече на премката на севера!). Западните склонове може да изглеждат логически издухани и оголени, но има локални завихряния и “джобове” с много сняг, готови да тръгнат. А на огромен склон, какъвто е този на Бъндеришки улеи, всяко малко свличане може да се превърне в сериозен проблем.

Дъждовният цикъл преди това

Действието на вятъра е основното притеснение в момента. Топлият дъждовният цикъл от последните дни в комбинация с постепенното застудяване е направил добра спойка на новия сняг със стария по високото. Акумулираният нов сняг за периода 7-12-ти януари на полигона ни 2200 м е 78 см, а общата снежна покривка е 169 см.

В по-ниските части (под 2000 м) голямото количество вода, което е прогизнало снежната покривка. от една страна е повлиял за “бетонирането” на супер хомогенна основа, но от друга е “изял” почти всичко под 1800 м и е отворил големи цепки в плитката снежна покривка до трева. Застудяването, обаче, е успяло да изкара бързо влагата и е стабилизирало засега тези потенциални основни лавини.

Други проблеми в снежната покривка не забелязахме, така че за следващите дни, основният проблем остава “справянето” с поразиите от вятъра.

Препоръки за следващите дни

Избирайте изключително внимателно терена си за придвижване. Съобразявайте го с изложението и потенциалните рискове над вас, както и потенциалните последици под вас.

Силно препоръчително за следващите дни е:

  1. да се избягват стръмни склонове с изложения изток – североизток и север (И – СИ – С) във високата планина!
  2. да се избягват големи и изпълнени с неизвестности склонове като тези на бъндеришки улеи, докато се успокои планината и навявките се свържат с основата.
  3. да се подхожда с много голямо внимание към кратки стръмни участъци завършващи с теренни капани, каквито са склоновете на Чашата например.

Сподели Този Пост

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини