Условията над Банско след дъждовния цикъл

Последните 24 часа

Силният вятър от запад е направил (и ще продължава тази нощ и утре преди обяд) куп поразии на И – С – СИ склонове, в това число сериозно навявки в Чашата, северна Тодорка (и най-вече на премката на севера!). Западните склонове може да изглеждат логически издухани и оголени, но има локални завихряния и “джобове” с много сняг, готови да тръгнат. А на огромен склон, какъвто е този на Бъндеришки улеи, всяко малко свличане може да се превърне в сериозен проблем.

Дъждовният цикъл преди това

Действието на вятъра е основното притеснение в момента. Топлият дъждовният цикъл от последните дни в комбинация с постепенното застудяване е направил добра спойка на новия сняг със стария по високото. Акумулираният нов сняг за периода 7-12-ти януари на полигона ни 2200 м е 78 см, а общата снежна покривка е 169 см.

В по-ниските части (под 2000 м) голямото количество вода, което е прогизнало снежната покривка. от една страна е повлиял за “бетонирането” на супер хомогенна основа, но от друга е “изял” почти всичко под 1800 м и е отворил големи цепки в плитката снежна покривка до трева. Застудяването, обаче, е успяло да изкара бързо влагата и е стабилизирало засега тези потенциални основни лавини.

Други проблеми в снежната покривка не забелязахме, така че за следващите дни, основният проблем остава “справянето” с поразиите от вятъра.

Препоръки за следващите дни

Избирайте изключително внимателно терена си за придвижване. Съобразявайте го с изложението и потенциалните рискове над вас, както и потенциалните последици под вас.

Силно препоръчително за следващите дни е:

  1. да се избягват стръмни склонове с изложения изток – североизток и север (И – СИ – С) във високата планина!
  2. да се избягват големи и изпълнени с неизвестности склонове като тези на бъндеришки улеи, докато се успокои планината и навявките се свържат с основата.
  3. да се подхожда с много голямо внимание към кратки стръмни участъци завършващи с теренни капани, каквито са склоновете на Чашата например.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини