Планинска метеопрогноза – 15-17/1/2021

Петък ще е с разкъсана облачност в планините и незначителна в южен Пирин и южната част на Родопите. Валежите ще са извън страната, главно в Гърция и Турция, свързани с циклон, преминаващ доста южно от страната. Вятърът ще се ориентира от северозапад около 2-5 м/с. В Пирин и Рила, вятърът ще е по-слаб, като само над 2500 м ще достига скорост около и над 5 м/с. Максималните температури на 2000 м ще са около -9 до -8°С.

В събота ще има значителна облачност в планините. Високите части ще са закрити от облаци през целият ден. Около обяд, от югозапад, ще започват слаби валежи от сняг, свързани с поредната област на ниско налягане, преминаваща през Гърция и южна Турция. Най-продължителни валежите ще са в Пирин и очакваната нова снежна покривка ще бъде около 10-20 см. Вятърът ще остане слаб, но под 2400 м, ще се преориентира от североизток. Застудяването ще продължи и максималните температури на 2000 м ще са около -11°С.

В неделя ще има разкъсана облачност в планините. Значителни валежи не се очакват, като слаб сняг ще превалява в планините и в северна България. Вятърът ще се усилва от северозапад – до около 4-7 м/с на 1500 м и около 7-10 м/с над 2400 м. Остава студено с максимални температури на 2000 м около -12°С.

За следващата седмица се очаква плавно затопляне, не се очакват силни ветрове и ще бъде без валежи до петък. През нощта срещу събота ще има условия за нови снеговалежи в планините, като основните количества валеж се очакват през следващата неделя.

Сподели Този Пост

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини