Мусаленски Циркус – 30/12/2020

В рамките на деня имахме възможността да огледаме условията и лавинната активност в Мусаленски Циркус до вр. Мусала, след валежите и ураганните ветрове от изминалите дни (с преобладаваща посока ЮЗ).  Към 10:00 ситуацията беше следната: снежна покривка в циркуса около 100см., разкъсана облачност, силен до бурен вятър от Ю(ЮИ-ЮЗ), температура -1.5C, температура на снега на 10см -4C, foot penetration 20cm, умерен пренос на сняг по билата. Снега е силно афектиран от вятъра – навевки, снежни дъски на почти всички изложения характерни за циркуса, като натрупванията са основно в негативни форми на релефа, а откритите склонове са с много все още не покрити скали и клек. Дълбочината в негативните форми достига и на места надхвърля 150см. На Ю и ЮЗ изложения се наблюдава и ледена кора. Най-големи притеснения за момента будят обаче И и СИ склонове.

В улея преди хижа Мусала (маршрут #1 Skiing the Balkans) наблюдавахме спонтанна лавинна, по информация от групата на БАССЕС паднала на 29.12. Стартова зона около 2500м.н.в., СИ изложение, наклон 30-35 градуса, дълбочина на короната 50-60+см., фронт около 40-50м, дължина 120-150м. Размер – Клас 2+. Прави впечатление, че в зоната на отцепване говорим за дъска, която малко по-късно вероятно прави step-down в цялата снежна покривка и от там нататък лавината е до трева.  

По нагоре по рида Алеко видяхме поне още 2 лавини от подобен характер и също до трева.

С оглед на ситуацията – придвижвания в района със ски са възможни, но съществения спускания могат да бъдат правени само в негативните форми (т.е. улеи).  Това крие големи рискове – очевидно съществен лавиннен проблем на И склонове и множество скали  и клек в откритите части и основите на склоновете на всички изложения. Падания по една или друга причина – могат да имат тежки последствия.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини