Мусаленски циркус 12/03/20

Предвид условия в началото на седмицата – сериозни валежи от мокър сняг, високи температури, ветрове от Ю-ЮЗ и допълнителната информация от Пирин на 12/03/20 предприехме излизане в Мусаленския циркус. Обоносновката беше – надморската височина, отворения терен и характера на склоновете и по-добрата снежна основа в Рила.

Времето на 12/03/20 беше тихо (по билата 5-7км/ч), ясно, температури по обяд около 0 градуса на 2900м. Денят беше предхождан от ясна нощ. Развиваща се конвективна облачност вече дори и в планините в следобедните часове в резултат на силното слънце и скорошните валежи.  Основен фактор за снежната покривка в такива дни е слънцето и изходящата радиация нощем.

Съвсем очаквано при такива метео условия, транформацията и стабилизирането на снега беше изключително бърза. В зоната на Маркуджиците се наблюдаваха малки спонтанни изтичания около скали или причинени от скиори в по-стръмните терени. Над тази височина –  почти никакви изтичания, почти никакви козирки по билата (сравнително уникална ситуация за сезона), малки навявания от Ю вятър (за Мусаленския циркус това значи основно странични такива на интересните склонове) стабилна снежна покривка. Фирноване на всички склонове без С изложение.

На И склон на Мусала направихме тест със следните резултати: 12:30ч, 2850м.н.в., Е изложение, 30 градуса наклон, 0C на въздуха. 185см снежна покривка, 1см мек сняг върху трансформиращ се в дълбочина сняг. Температура на снега -1.5C, на 1м дълбочина -4C. Теста не сработва при никакви удари. Има наличие на 40см дъска, която за момента не реагира и не се отцепва чисто, но все пак лежи върху слой от топчета. Потенциално дъската представлява въпросителна в пиковете на слънчевото греене по съответните склонове и при по-големите навявки, които към момента се избягват лесно. Въпроса с бъдещите натоварвания е отворен също, тъй като трансформацията ще продължи и на 13 и 14/03.

Извършихме спускане от вр. Мусала до Боровец – комбинация от размекнат пролетен фирн, пръхкав сняг в С изложения, тук таме малки участъци с кора – като цяло много приятно дълго каране. В зоната на курорта – кишав сняг, но за щастие Мусаленска пътека все още е в добро състояние и предложи отлично каране също.

Предвид очакванията за подобни условия на 13/03, идващото захлаждане и нови валежи – по-всичко излгежда, че най-добрите дни за беккънтри и ски туринг в Рила тепърва предстоят.

П.С. Напомням рипорта не е съвет за каране.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини