Тодорка север 5.3.2020

Avalanche Bulgaria е отговорна за анализа на лавинната обстановка на северния склон на връх Тодорка за предстоящия кръг от FWQ – световните серии по фрирайд на 20.3.-22.3.2020. Като част от ангажимента ни ще публикуваме редовно информация за условията от склона.

Време:

На полигона на горна станция на железен мост измерихме точно 15 см нов сняг от последните 24 ч. Под 2100 м е валял проливен дъжд. Температури: сутринта -2.2, следобяд -0.5. Затоплането през деня и парнивковия ефект от облаците спомогнаха за освобождаването на сериозни количество вода и само за 7 часа отчетохме слягане от 2 см на новия сняг.

Условия:

Карахме северния склон на Тодорка от премката и беше много приятно с новия сняг. Затоплянето хубаво уплътни склона, макар и в следобедните часове да започна да става много тежко в ниското. Новият сняг е направил много добра спойка с основата (макар и твърда) и не се наблюдаваха никакви сериозни изтичания или снежни дъски. Единствено точно под билото на плочата имаше едно изтичане предизвикано от снежна дъска, навявка от ЮИ вятър предния ден.

Снежна поркивка:

Направихме профил на същото място както преди седмица с цел да видим как се развива снежната покривка. Останахме приятно изненадани от това колко добре се е трансформирал снегът в резултат на рязкото затопляне в последните дни.

Притеснителните слоеве от горната и средната част на снежната покривка са оздравяли. Голямата въпросителна остава в основата, а именно скреж в дълбочина без никаква спойка, която реагира на дълбочинни тестове (deep tap test).

Въпреки че този слой е дълбоко заровен, снежната покривка като цяло е по-плитка за сезона и варира значително в зависимост от изложение, денивелация и терен. С други думи, можем да очакваме, че ще намерим този слой и по-близко до повърхността.

Именно той е слабият слой, върху който падна лавината в Чашата миналата седмица със спасения руски гражданин. “Детонаторът” там беше скаличка едва на 10 см под повърхността, но в страни дъската достигаше 75 см в дълбочина. Все още можем да очакваме такива, а и по-големи лавини тип снежна дъска, ако този слой бъде активиран.

Сподели Този Пост

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини