Пълен Профил Тодорка Север 23/02

Avalanche Bulgaria е отговорна за анализа на лавинната обстановка на северния склон на връх Тодорка за предстоящия кръг от FWQ – световните серии по фрирайд на 20.3.-22.3.2020. Като част от ангажимента ни ще публикуваме редовно информация за условията от склона.

На 23/02 в 10:15 се качихме да направим пълен профил на северния склон на Тодорка. Поради това, че склонът беше доста изкаран и опциите за профили бяха силно ограничени, направихме теста на траверса под централния скален масив между централен улей и плочата, до излизането от женския улей. Трябва да се има предвид, че конкретната локация е изложена на навяване на сняг от западни ветрове.

Северът беше изкаран и не забелязахме признаци на нестабилност, нито на самия склон, нито на склоновете с подобно изложение. Във високата част на планината не видяхме дъски, наблюдаваха се единствено малки изтичания.

Времето беше предимно слънчево с разкъсани облаци. Доста топло, като по обяд мина над нулата. Следобед облачността се засили и температурите паднаха отново малко под нулата. 

Снежният профил показа здрава хомогенна база с голяма твърдост. Основното ни притеснение, е 5см слой суграшица, който е паднал на 04.02 и се намира на 38 см от повърхността. Слоят няма никаква спойка с този под него и беше ясно обособен още при копаенето на снежния профил. Тестовете (два CT и един ECT) показаха доста притеснителни резултати. ECT тестът показа разпространение на фрактурата по цялата дължина на колоната (ECTP). Двата СТ теста показаха резултат с характеристика на “рязко колабиране” на слабия слой (Sudden Collapse).

Тези резултатите са особено тревожни. По-просто казано, можем да очакваме снежни дъски със сериозно разпространение по склона. За сега слоят суграшица не поддава, тъй като се намира под 12 см изключително твърд и здрав слой, който към дадения момент поема натоварването. Предстои да видим колко натоварване може да поеме този слой преди да реагира, което можем да се случи още тази седмица с прогнозирания снеговалеж.

Тогава можем да очакваме цикъл от спонтанни лавини и такива, предизвикани от хора. Дори преди очаквания снеговалеж, стабилността може да е слаба, на места в терена с допълнително натоварване, в следствие на ураганния вятър от запад днес (24.2.) с пориви до 43 м/с от запад.

Наблюдението е локално и не е основание за обобщаване на условията в по-голям мащаб. Предстои да се потвърдят резултатите с още профили на други локации в склона, особено в горната част, където са класическите стартови зони на лавини.

Сподели Този Пост

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини