Снежен профил от езеро Окото над х. Вихрен (18.1.2020)

Тънка сженжа покривка (61 см със зор), огромен температурен градиент (предпоставка за фасетиране), всеки втори слой – слаб слой (буквално).

Това с няколко думи е състоянието на снежната покривка в момента в ниската част на бъндеришката долина. Направените няколко копки в района на Окото показват едно и също: условия типични за началото на сезона, обикновено наблюдавани през ноември/декември. А именно: редуване на ледени кори с различни дебелини, причинени от дъжд или периоди с резки температурни разлики, а между тях слоеве фасети и depth hoar (снежна захар) и почти никакво сцепление между кристалите.

На повърхността се е развил слой слана (surface hoar) с гигантски размери между 5-30 мм (0,5-3 см!!) в резултат на студените и ясни нощи през последната седмица.

Тази снежна покривка крие редица опасности в оставащия сезон и е необходимо да се следи поведението й при последващите снеговалежи като едно от основните притеснения ще е, ако повърхностният слой бъде заровен преди вятърът или темепратурите да го разрушат. Веднъж заровена, сланата (surface hoar) е изключително упорита на вертикално натоварване, но “побутната” странично се чупи лесно и реагира подобно на ефекта на доминото. Тя е честа причина за широко разпорстранени лавинни цикли.

Наблюдението е строго локално и не е репрезантативно за склонове с други изложения или друга денивелация.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини